Jobba hos oss!

Det finns en stor variation av yrkesområden inom VIVAB och våra medarbetarundersökningar visar att trivseln är hög. VIVAB har ungefär 190 anställda, alla specialister på sitt område. Här möter du några av våra medarbetare. 

Marie - planeringsingenjör

Marie har en lång erfarenhet av samhällsbyggnad och har tidigare haft olika roller i Marks kommun. I början av 2018 började hon på VIVAB och blev varmt välkomnad. ”Jag kände mig väl mottagen redan från början, alla är så hjälpsamma och öppna. Det finns en stor vilja att dela med sig av sin kunskap på VIVAB och som nyanställd kändes det väldigt tryggt.”


Med bakgrunden från en mindre kommun där hon fått en bred erfarenhet kände Marie sig redo att ta sig an något annat. Möjligheten att få jobba i Varberg med de stora projekt som är planerade här lockade. ”Jag minns att jag kände: tänk att få vara med i början, där och då det händer”, säger Marie.

Som planeringsingenjör på VIVAB är huvuduppgiften att bevaka våra intressen som VA-huvudman. Projekten är varierande, ibland gäller det mindre detaljplaner där fokus kan vara att säkerställa rätt dimension på ledningarna. Andra projekt är stora och då blir rollen att vara långsiktig och skapa de bästa förutsättningarna för framtida vatten- och avloppslösningar. Arbetsuppgifterna handlar mycket om att sätta sig in i planer och dokument, delta i möten och yttra sig om olika frågor.

Den viktigaste egenskapen som planeringsingenjör tycker Marie är förmågan att vara långsiktig och flexibel och säger: ”En stor utmaning i mitt jobb är att alltid anpassa sig efter andra. Projekten som jag jobbar med ägs ju av Varbergs kommun och jag måste följa deras tidslinjer.” Samtidigt är det en spännande del av arbetet. Att få vara en del av utvecklingsprojekt är verkligen något som är det bästa med jobbet tycker Marie: ”Det är i stora utvecklingsprojekt som lärdom föds och man kan få mer kött på benen”.

Carina - miljöarbetare

”Att få vara utomhus och möta alla härliga kunder” svarar Carina snabbt på frågan om det bästa med jobbet som miljöarbetare. Hon har jobbat på VIVAB något år och tillbringar den största delen av sin arbetstid på den nya återvinningscentralen på Holmagärde i Varberg. En vanlig dag på jobbet innebär bland annat att möta kunder vid infarten, svara på frågor och ta emot farligt avfall. Att ständigt plocka undan och städa är en annan del av arbetet, det är viktigt att det ser prydligt och rent ut på våra återvinningscentraler.


Carina är en öppen och social person och den del av jobbet som handlar om kundkontakt är den som hon tycker är allra roligast. Att möta kunden med ett leende och svara på alla typer av frågor är något våra miljöarbetare gör varje dag. ”Det finns inga dumma frågor, det viktiga är att vi sorterar rätt” säger Carina. Just att våga fråga gäller både för kunden och som ny på jobbet på återvinningscentralen. Här är det självklart att man frågar om man inte kan eller vet något. Medarbetarna är hjälpsamma och Carina tycker att känslan av att man jobbar åt samma håll är stark i gruppen.

Att gilla att prata med människor, både kunna lyssna och våga fråga är egenskaper som är bra att ha om man vill jobba som miljöarbetare. Dessutom är det en fördel att tycka om att vara utomhus och att ha ett miljöintresse. Carina återkommer ofta till miljöaspekten med hennes jobb, att det är ett väldigt konkret sätt att bidra till en bättre miljö. ”Det är viktigt med återvinning, det är framtiden det handlar om” säger hon självklart.

Andreas - driftchef

År 2000 fick Andreas ett sommarjobb av en slump, han hamnade på vattenverken och reningsverken i inlandet i Falkenberg. Ett jobb som gav mersmak. När han sedan blev erbjuden ett kortare vikariat och därefter en tjänst som maskinist (den yrkesroll som nu kallas drifttekniker) på reningsverket Smedjeholm var det självklart att tacka ja.

Att det var ett bra beslut är det ingen tvekan om, 20 år senare jobbar Andreas fortfarande kvar, nu som driftchef för inlandet med sin placering på det nya reningsverket i Ullared. Han har sex medarbetare i sin arbetsgrupp och tillsammans säkerställer de driften för ett 20-tal reningsverk i inlandet, både i Varberg och Falkenberg. “Ingen dag är den andra lik, säger Andreas med ett leende. Jag har ett otroligt varierande arbete, allt från driftmöten, budget och fakturahantering till spännande utvecklingsprojekt och arbetsmiljöfrågor.”

På frågan om varför han stannat kvar så länge hos samma arbetsgivare nämner han bland annat alla engagerade medarbetare och det ständiga fokuset på miljöfrågor men framförallt möjligheten till utveckling, både för verksamheten och i sin egen roll. Andreas tycker att VIVAB är bra på att uppmuntra och skapa möjligheter för att ta sig vidare inom företaget om man vill. Till nya arbetsuppgifter, en annan yrkesroll eller, som i Andreas fall, att få testa ledarrollen. Han fick erbjudandet om att bli driftchef för ungefär fem år sedan och kände sig först lite tveksam och nervös men med lite pepp och uppmuntran från sina chefer tackade han till slut ja. “Det var riktigt roligt att få frågan, att man från arbetsgivarens sida trodde på mig. Jag är stolt över att jag vågade tacka ja”, säger Andreas.

Att få utveckla och förbättra verksamheten är något av det bästa med jobbet. Med sitt stora intresse för reningsfrågan tillsammans med många års erfarenhet känner Andreas sig uppskattad och värdefull. Hans erfarenhet är ett stort plus, den gör det enkelt att tänka sig in i processer och se förbättringsmöjligheter. Om det är något han skulle vilja ändra på är det att få mer tid tillsammans med sin arbetsgrupp, de är geografiskt utspridda och ses sällan allesammans. Det är en utmaning, både som medarbetare och chef. “Jag skulle gärna träffa mina medarbetare oftare, säger Andreas och fortsätter: de är ju det viktigaste jag har, utan min personal är jag ingenting”.