Bräddning är vanligare i kombinerade ledningssystem där dagvatten (regnvatten) och spillvatten (avloppsvatten) samlas i en ledning. Kombinerade ledningar byggs inte längre och de som finns byggs successivt om, detta för att minska belastningen på ledningsnät och reningsverk och därmed minska bräddning.
VIVAB:s bräddningsarbete 2019
Vi har påbörjat arbetet med att märka ut våra utloppspunkter så att allmänheten kan kontakta oss vid en bräddning. Det kan vara så att våra larm slagits ut och att datorn visar att allt står rätt till vid pumpstationen.
En omvärldsbevakning har gjorts där vi kontaktat i stort sett alla kommuner och VA-bolag i Sverige och frågat vem som är deras kontaktperson i frågan om bräddningar samt vad de gör för att minska påverkan från utsläpp av orenat avloppsvatten. Vi har riskklassificerat pumpstationer och därmed identifierat de pumpstationer som bräddar mest och var bräddningar har störst påverkan. På det här sättet kan vi prioritera åtgärder på ledningsnät och pumpstationer bättre.
Bidrag för att utreda bräddningar
VIVAB och Falkenbergs kommun har fått ett LOVA-bidrag på 800 000 kr från Länsstyrelsen för att påbörja arbetet med att mäta bräddade volymer och analysera innehållet. På sikt ska arbetet leda till minskad miljöpåverkan från bräddningar. Totalt beräknas hela projektet kosta 1 000 000 kr inklusive egenfinansiering.