Kranvattentävlingen 2020

2020 var tredje gången Vivab deltog i dricksvattentävlingen som Svenskt Vatten arrangerar i syfte om att lyfta vårt dricksvatten och de utmaningar vi står inför. 

Vivab deltog i delfinalen i Mölndal tillsammans med nio andra kommuner. Vatten från både Falkenberg och Varberg deltog i tävlingen och tre representanter från Vivab deltog på delfinalsdagen. Dagen innan tappades dricksvatten upp på Hertingskolan i Falkenberg och på Trönningeskolan i Varberg. Vi fick även möjligheten att utbilda små ambassadörer om värdet av vårt goda dricksvatten, detta gjordes för två klasser på Trönningeskolan.

Väl på plats vid Gunnebo slott i Mölndal, där tävlingen gick av stapeln, fick vi lämna in vårt goda dricksvatten. Juryn bestod av ordföranden Gunilla Hultgren Karell, Solveig Sommarström, Linda Peréz, Patrik Sewerin och Amanda Borneke. Under förmiddagen bedömdes våra tävlingsbidrag och vinnarna presenterades. Juryns ordförande sa att det hade varit svårt, utmanande och genomgående en hög kvalitet.

Direkt till finalen i Stockholm gick Marks och Ulricehamns kommuner, men vi gick inte hem tomhänta, Falkenbergs vatten fick ett hedersomnämnande: Ett krispigt vatten som ger en känsla av isande bris. Även Varberg fick en skriftlig bedömning av sitt vatten - Ett friskt och livligt vatten som släcker törsten.

Vi kan också konstatera att motståndet var väldigt tufft. Vattnet från Ulricehamns kommun utsågs vid finalen i Stockholm till Götalands godaste dricksvatten. Av 104 tävlande kommuner var det till slut Höganäs kommun som vann och fick äran av att ha utsetts till den kommun som har Sveriges godaste kranvatten 2020.

Koppling till Vivabs verksamhetsmål

Kranvattentävlingen kopplas till Vivabs verksamhetsmål "Kommunikation och påverkansarbete" - Genom kommunikation öka kunskapen och förståelsen för vårt arbete att skydda och utveckla vår samhällsviktiga verksamhet.