Kampanjen "Vattensmart sommar"

Vivab följer vattenförbrukningen i Falkenbergs och Varbergs kommuner inför och under sommaren. I slutet av våren, när det börjar bli varmare tenderar vattenkonsumtionen att öka. Trädgårdar anläggs och pooler fylls med dricksvatten. 

Under senvåren och sommaren 2020 kunde vi se ökning av dricksvattenkonsumtionen jämfört med tidigare år. Troligtvis kan vi koppla detta till pandemins utbrott och ett ökat ”hemestrande”.

Parallellt med den information om vattensituationen som Vivab uppdaterar regelbundet sommartid på Vivabs hemsida togs en Facebookkampanj ”Vattensmart sommar” fram. Kampanjen bestod av en serie marknadsförda inlägg med vattensmarta tips. Alltifrån att installera en regntunna i trädgården till att stänga av kranen vid schamponering och tandborstning. Under perioden 13 maj till 13 augusti publicerades sju inlägg med stämpeln ”Tack för att du är vattensmart” och hashtaggen #vattensmart. Kampanjen genererade totalt 70 600 exponeringar och 2400 interaktioner.

Under perioden som kampanjen pågick infördes bevattningsförbud i våra kommuner. Då publicerades inlägg med ett skarpare budskap med uppmaningen att endast använda dricksvatten till mat, dryck och personlig hygien.

Som en fortsättning på kampanjen ”Vattensmart sommar” togs en kort film med våra tre mest effektiva vattenbesparingstips fram. Filmen ”Vattensmart året om” visades på Vivabs Facebooksida och sedan på butiksskärmar på Ica Willys och Coop i Falkenberg och Varberg under hösten.

Koppling till Vivabs verksamhetsmål

Vivabs Vattensmart-kampanj kopplas till Vivabs verksamhetsmål "Kommunikation och påverkansarbete" - Genom kommunikation öka kunskapen och förståelsen för vårt arbete att skydda och utveckla vår samhällsviktiga verksamhet.